Könyvtárközi kölcsönzés

Tisztelt Olvasónk!

Felsőfokú tanulmányai, tudományos kutatásai során bizonyára találkozik majd azzal a problémával, hogy könyvtárunk állománya nem mindig tartalmazza azokat a dokumentumokat, amelyekre Önnek szüksége lenne. Ezért szeretnénk felhívni figyelmét a Nyíregyházi Egyetem Központi Könyvtár – talán sokak által ismert – szolgáltatására, a könyvtárközi kölcsönzésre. Ennek segítségével hozzájuthat (eredeti vagy másolat formájában) a hiányzó dokumentumokhoz, ezzel számos magyar vagy külföldi könyvtár állományának használójává válhat.

A kérés feltételei:

·  A kérelmező legyen könyvtárunk beiratkozott olvasója.

·  A keresett dokumentum ne legyen megtalálható Nyíregyháza könyvtárainak állományában.

·  Az olvasónak vállalnia kell a felmerülő költségeket.

Tudnivalók:

 ·  Belföldi kölcsönzéssel a hazai könyvtárak állományában meglévő, kölcsönözhető könyveket tudunk megkérni. Ez a szolgáltatás rendszerint ingyenes. Idegen nyelvű dokumentumok beszerzésére nemzetközi könyvtárközi kölcsönzésben van lehetőség; ennek díja könyvek esetében 4.500 Ft, amit az olvasónak kell megfizetnie. (A magas tarifa miatt mindent megteszünk belföldi lelőhely felkutatására.)

  ·  Folyóiratcikkeket, nem kölcsönözhető könyvek tanulmányait, részleteit fénymásolatban, ill. elektronikus másolatban lehet kérni. Mivel ezek az olvasó végleges tulajdonába kerülnek, a felmerülő költségeket is neki kell viselnie.

  ·  A kölcsönzés menete: miután a kérelmező meggyőződött arról, hogy a keresett dokumentum nem található meg városunkban, ki kell töltenie egy kérőlapot, amin a dokumentum adatain kívül fel kell tüntetnie sajátjait is.  Ezután mindössze várnia kell a mű megérkezését hírül adó értesítésre (telefon vagy e-mail).

  ·  A kölcsönkért dokumentum a közölt határidőig csak helyben használható.

Gyakran Ismételt Kérdések:

  ·  Mikor érkezik meg a könyv?

A megérkezés időpontját sajnos nem tudjuk előre meghatározni, ez mindig a küldő könyvtár lehetőségeitől, kapacitásától, valamint a postázástól függ.

  ·  Meddig használhatom a könyvet?

Erre a kérdésre is csak bizonytalan választ tudunk adni, hiszen a kölcsönzési határidőt mindig a küldő könyvtár határozza meg, s még számításba kell venni a szállítás idejét is.

  ·  Lehet-e fénymásolatot készíteni a dokumentumokról?

Ha a küldő könyvtár állományvédelmi okokból nem tiltja a fénymásolást, a szerzői jogi törvény előírásainak betartásával részletek másolására van lehetőség.

Végezetül szeretnénk a figyelmébe ajánlani néhány olyan adatbázist, közös katalógust, amelyek megkönnyíthetik munkáját az irodalomkutatás terén:

MOKKA www.mokka.hu
ODR www.odrportal.hu
Országos Széchényi Könyvtár katalógusa http://nektar2.oszk.hu/librivision_hun.html
EISZ-adatbázisok: (Web of Science)  www.eisz.hu

Reméljük, sikerült felkeltenünk érdeklődését a könyvtárközi kölcsönzés nyújtotta óriási lehetőségek iránt.
Várjuk kérdéseit és kéréseit könyvtárunkban személyesen, telefonon vagy elektronikus úton.

Karádiné Kövesdi Ágnes
könyvtáros

Elérhetőségeink:
Telefon: 599-424/2006; 2579 mellék
E-mail: kkk@nye.hu